Wat is led verlichting? Led verlichting wordt in allerlei apparaten gebruikt; een LCD tv werkt op basis van LED backlight, stand-by lampjes zijn veelal led’s maar ook om een ruimte te verlichten of zelfs voor straatverlichting word led verlichting gebruikt. Omdat led verlichting veel zuiniger is dan traditionele verlichting wordt deze techniek steeds populairder en beter. De levensduur is ook nog eens vele malen langer dan andere lichtbronnen. De laatste grote ontwikkeling binnen de led technologie is de filament verlichting, welke de ouderwetse gloeidraad nabootst. Bij DB LED gebruiken bijna al onze lampen deze filament techniek.

Light emitting diode (de techniek)

De afkortingstaat LED staat voor light-emitting diode, in het Nederlands een licht uitstralende diode. De diodes zelf zijn kleine lichtbronnen die door beweging van elektronen via een halfgeleidermateriaal verlicht raken. De kleur van het licht is afhankelijk van het halfgeleidermateriaal. Deze kleur wordt veelal aangegeven in Kelvin.

Het licht van een led diode komt is zeer klein. Hier wordt meestal een lens overheen geplaatst om het licht te bundelen. Hierdoor krijgt het een gerichte straal. Een enkele diode is meestal niet krachtig genoeg om een gloeilamp te vervangen. Hierom zit er in iedere lamp vele diodes waardoor de lichtsterkte krachtig genoeg wordt om een gloeilamp te vervangen.

db_led_light-emitting-diode

Lange levensduur, milieu en veiligheid

Een led lamp is niet alleen interessant door zijn lage energieverbruik. De gemiddelde levensduur loopt tegenwoordig op tot wel 50.000 uur. De levensduur wordt beïnvloed door de temperatuur binnen in de led lamp. In de led verlichting van DB LED zit geen kwik verwerkt. Dit is wel het geval bij spaar- en TL lampen.

Het vervangen van ouderwetse verlichting voor led verlichting is naast de milieu aspecten ook interessant voor uw portemonnee. Wist u bijvoorbeeld dat een led lamp, wanneer u uw lamp 4 uur per dag inschakelt, wel twintig jaar blijft werken? U bespaart hiermee zowel de aanschaf van gloeilampen als het stroomverbruik, wat tot 85% lager ligt bij led verlichting. In deze 20 jaar tijd bespaart u tot wel 15 gloeilampen. Een led lamp gebruikt ook veel minder stroom dan een gloeilamp.

Zuinig

Zoals gezegd is led verlichting erg zuinig. De huidige led verlichting geeft ongeveer 100 lumen per watt opgenomen vermogen, bij een gloeilamp is dit maar 12 tot 15 lumen per watt. Hoe hoger het aantal lumen, des te meer licht. Dit betekent dus dat led verlichting tot wel 85% zuiniger is dan een gloeilamp.

Omdat een led lamp met diodes werkt en niet met gloeidraden zal deze ook veel minder warmte opwekken en afgeven. Iets wat prettig is in de portemonnee maar ook bijdraagt aan een hogere veiligheid, uw kinderen zullen zich niet verbranden aan een led lamp.

Aanschafprijs van led verlichting

De aanschafprijs van led verlichting ligt vele malen hoger dan die van gloeilampen. Tot wel 10 keer duurder. Echter is dit een eenmalige uitgave en blijft een led lamp zijn hele leven besparen voor u. Om dit uit te leggen de volgende rekensom:

U gebruikt een lamp iedere dag gedurende 4 uur een gloeilamp van 60 watt. Over een periode van 10 jaar gebruikt deze gloeilamp 876 KwH. U verbruikt in deze 10 jaar 4 lampen.De kosten voor deze ene gloeilamp betreft dus 4x de aanschafprijs van € 1,- en 876 KwH @ € 0,22. In totaal is dit € 196,72.

Vervangt u deze gloeilamp voor een 6 watt filament led lamp van € 16,95 dan verbruikt deze 87,6 KwH @ € 0,22. In totaal is dit € 36,22. Een zeer grote besparing dus!

Led verlichting is dimbaar

Tegenwoordig is led verlichting net zo goed dimbaar als gloeilampen. DB LED investeert veel in het ontwerpen van zogenoemde “drivers”. Deze drivers zijn miniatuur printplaatjes welke verwerkt zitten in de voet van iedere led lamp. Deze led driver kan de led lamp zijn dimmende eigenschappen geven. Onze drivers zijn ver doorontwikkeld en dimmen zelfs op ouderwetse halogeen dimmers of snoer dimmers.  Echter is het natuurlijk altijd beter met een led dimmer! Dimmen, iets wat zeer gewenst is in iedere woonkamer. Lees er alles over het dimmen van led verlichting.