Hoe werkt het dimmen van LED verlichting?

Wij ontvangen deze vraag regelmatig. Dit kan soms ingewikkelder zijn dan het lijkt. Na het aansluiten op een dimmer blijkt dat de lamp praktisch niet te dimmen is of begint te knipperen. Hoe komt dit? Begin met goed op letten bij het kopen. Bij DB led zijn alle led lampen dimbaar, maar dit is zeker niet overal het geval. Sterker nog, de meeste verkochte led lampen kunnen niet gedimd worden. Waarin zit het verschil?

Led lamp dimt slecht

De driver

Traditionele gloeilampen werken op hetzelfde voltage als we uit het stopcontact krijgen: 230 – 240 volt. De lichtbron in een ledlamp werkt echter op een veel lagere spanning. Om de spanning terug te brengen zit in de voet van de lamp een “driver”.

De driver is een zeer klein printplaatje dat als functie het transformeren van het voltage heeft. De afmeting van deze printplaat is ongeveer 6*8 millimeter. Deze heb je in zowel dimbare als niet dimbare versie, het onderscheid is niet te zien wanneer deze in een lamp gemonteerd is. De constructie van deze printplaat bepaald de dimmende eigenschappen van de lamp.

Voor huiskamer dimmers zijn er twee belangrijke kenmerken:

  1. Fase afsnijding in plaats van fase aansnijding
  2. Minimale belasting

In dimmer land kennen we twee bekende manieren van dimmen; de fase aansnijding en de fase afsnijding.

Een fase aansnijding dimmer is een wat ouder model van de dimmer. De werking ervan ontstaat door de stroomtoevoer met korte pulsen af te sluiten. Eigenlijk gaat de lamp dus zeer snel aan en uit. Door de traagheid van halogeen (de lamp “gloeit” na bij het uitschakelen) zien we dit echter niet en ervaren we dit als gedimd licht.

Dit doet op zich iedere dimmer. Het probleem van de aansnijding is dat dit gebeurt aan het begin van een energiegolf waardoor een plotse inschakeling ontstaat, ook wel een energiepiek genoemd. De driver in de lamp kan hier niet mee omgaan en zal slecht dimmen of knipperen. De techniek is goedkoop en veel gebruikt bij de goedkopere bouwmarkt dimmers. We noemen dit een Triac dimmer.

Een meer recente ontwikkeling in de fase aansnijding dimmers is de Mosfet dimmer die veel lagere energiepieken veroorzaakt en dus al veel beter geschikt is voor het dimmen van led.

De golf van een fase aansnijding dimmer ziet er als volgt uit:
fase afsnijding

De beste keuze is de fase afsnijding dimmer. Hierbij wordt niet het begin van een golf afgesneden, maar juist het einde van de golf. Resultaat: geen spanningspiek. Deze techniek is uitermate geschikt voor het dimmen van led, zelfs tot 1%!

De golf van een fase afsnijding dimmer ziet er als volgt uit:

fase aansnijding

Minimale belasting:

Het tweede en tevens belangrijke kenmerk van een goede dimmer is de minimale belasting. Hoe lager deze is, des te ingewikkelder de elektronica in de dimmer. Vroeger, met traditionele halogeenlampen, was het geen probleem om een dimmer met een minimale belasting van 50 watt te hebben. De lampen gebruikten allen veel stroom en dus werkte het dimmen prima.

Bij de energie efficiënte led verlichting speelt dit detail wel, omdat de vermogens veel lager zijn. Belangrijk is om, bij het aankopen van een dimmer, goed te kijken naar de minimale belasting. Deze staat vermeld in de specificaties. Een dimmer met een minimale belasting van 5 watt werkt perfect met led verlichting.

Kan ik mijn eigen dimmer gebruiken bij DB Led lampen?

Dit ligt aan wat voor dimmer u heeft, wij adviseren meestal op uw huidige dimmer eerst te testen met onze led lampen. Soms heeft u geluk en dimmen deze perfect, soms kan het voorkomen dat deze een te hoog vermogen hebben voor led lampen. Veel voorkomende problemen zijn dan het flikkeren of zoemen van led lampen. Weet u niet zeker of uw dimmer geschikt is? Vraag het dan even aan onze klantenservice.